Ik kom het in mijn eigen directe omgeving al vaak tegen, maar ook bij mijn cliënten gaat er veel geld verloren door niet aangevraagde toeslagen en/of belastingteruggaven. Het is natuurlijk niet voor niets dat financiële hulpverleners ook als taak hebben om naar inkomensverruimende maatregelen te kijken.
Maar, is het geen taak van de overheid om de burgers te wijzen op al dat geld dat ze mislopen?
Voor velen misschien een extraatje maar voor vele anderen iets waardoor het maandelijks budget sluitend gemaakt kan worden of zelfs ruimte geeft om te sparen.
Jongeren:
Jongeren met een bijbaantje krijgen al snel de ingehouden loonheffing terug en heb je verschillende banen gehad in een jaar, evt. in combinatie met een uitkering, dan loont het zeker ook de moeite om even een aangifte in te vullen. Dat kan digitaal via internet en is niet moeilijk.
Op de site van de belastingdienst kun je namelijk eenvoudig met het programma Krijg je geld terug? berekenen òf en hoeveel je geld terugkrijgt. Je hebt daarvoor alleen je jaaropgaven nodig van het jaar waarover je geld wilt terugvragen. Dat kan tot maar liefst 5 jaar terug!
Mijn zoon van 20 kreeg over 2010 ruim 400 euro terug!
Volwassenen en gezinnen:
Ook volwassenen met bijvoorbeeld kinderen en een parttime baan kunnen een aardig bedrag terugkrijgen .
Zo maar een voorbeeld: vrouw van 45 verdient ca. 650 bruto per maand. Ze heeft 2 schoolgaande kinderen van 13 en 16 jaar. Haar partner krijgt niets terug maar hoeft ook geen belasting te betalen. Er is geen eigen woning. De vrouw ontvangt over het jaar 2010 maar liefst ruim 900 euro aan belasting terug!
Toeslagen:
Ook loont het de moeite om te controleren of je recht hebt op één van de toeslagen voor huur, zorg, kinderopvang of een kindgebonden budget. Deze toeslagen kun je niet met terugwerkende kracht aanvragen dus dat geld loop je echt mis als je het niet op tijd aanvraagt. (uitzondering is als je uitstel voor aangifte inkomstenbelasting hebt aangevraagd, dan kan het nog wel)
Op de site www. toeslagen.nl kun je een proefberekening maken. Wat heb je daar voor nodig?
- Je laatste (voorlopige) aanslag inkomstenbelasting of je jaaropgaven/loonstrook van elke werkgever
- Voor de huurtoeslag: het kale huurbedrag van de woning
- Voor de kinderopvangtoeslag: de rekening of offerte van de kinderopvang
Een verraderlijk addertje bij de toeslagen vind ik, dat als je in het jaar meer gaat verdienen, je het risico loopt dat je teveel ontvangen toeslag moet terugbetalen. Ga je meer werken of meer verdienen? Pas dan direct je toeslag aan!
Zou het niet mooi zijn dat wanneer je een huurwoning hebt, je verhuurder standaard kijkt of je in aanmerking komt voor een toeslag. Datzelfde geldt voor de zorgverzekering, de kinderopvang enz.
Ik zou het toejuichen. Wat vind jij?
Meer weten of hulp nodig bij je aanvraag (je toeslag voor 2011 kan nog steeds aangevraagd worden): mail vrijblijvend naar heleen@budgetcoachboxtel.nl of bel 06-12989457!