Kinderen ook financieel opvoeden

Administratie Support Boxtel

Wat me is opgevallen bij de gezinnen waar ik kom waar kinderen zijn, is dat deze kinderen veelal buiten de financiële zorgen worden gehouden en ze nog steeds alles wat hun hartje begeert kunnen vragen en krijgen.

Dat is op zich begrijpelijk, je wilt dat je kind zorgeloos door het leven gaat en niets te kort komt. Je hoeft je kind ook niet overal bij te betrekken. Maar een stukje eerlijkheid en vooral duidelijkheid kan een kind best aan en dan snapt het misschien ook beter waarom het thuis soms anders is dan bij vriendjes of vriendinnetjes, waar geen financiële problemen zijn.

Onderzoek van het Nibud heeft aangetoond dat kinderen die al jong zelf leren kiezen waar zij hun geld aan uitgeven, minder vaak in de financiële problemen komen.

Een van de onderdelen in mijn plan van aanpak bij gezinnen met kinderen is dan ook de financiële opvoeding van deze kinderen. Wat dat inhoudt hangt natuurlijk helemaal af van de leeftijd van de kinderen maar je kunt al op jonge leeftijd beginnen. Je kind leert zo eigenlijk spelenderwijs omgaan met geld en keuzes maken tussen wat echt nodig is en wat het graag zou willen.

Zakgeld:

De eerste stap is zakgeld, zo rond de 6e verjaardag. Spreek met je kind af wat het daar zelf van moet kopen. Kinderen van 6 zullen het nog lastig vinden om te sparen en het geld direct willen uitgeven maar als ze ouder worden lukt het ze steeds beter om geld opzij te leggen om ergens voor te sparen.

Hoeveel je geeft hangt af van wat je zelf te besteden hebt en wat je kind er van moet betalen maar je kunt denken aan een paar euro per week. Je kind kan hier dan kleine dingen zoals snoep of een speelgoedje van kopen en naarmate het ouder wordt kun je afspreken dat het bijvoorbeeld ook cadeautjes zelf moet kopen. Je past het weekbedrag hier uiteraard op aan.

Blijf altijd in overleg met je kind over de hoogte van het zakgeld en geef je kind het zakgeld op een vast tijdstip.

Kleedgeld:

Zo rond de 14e verjaardag kun je beginnen met kleedgeld zodat je kind ook leert omgaan met grotere bedragen. Als ouder heeft dit ook een voordeel want je weet wat je kwijt bent aan de kleding voor je kind.

Ook hier geldt weer dat hoeveel je geeft, natuurlijk ook afhankelijk is van wat jij als ouder kunt of wilt uitgeven. Het varieert van gemiddeld € 50,= voor een 14 jarige tot gemiddeld € 80,= per maand voor een 18 jarige.

Je ziet vaak dat kinderen echt even moeten wennen aan dat in hun ogen grote bedrag en dan kan er in het begin best wel eens wat misgaan. Is niet erg, hier leert je kind van!

Financieel zelfstandig en kostgeld:

Vanaf 18 jaar kan je kind financieel zelfstandig worden. Het kan een eigen inkomen verdienen, hetzij door werk, hetzij door een studiebeurs dan wel een vergoeding van de ouders. Vanaf dat moment kan het ook zelf de ziektekostenverzekering betalen en zelf zorgtoeslag aanvragen.

Zodra een kind/jong volwassene gaat werken in een echte baan, kan het kostgeld gaan betalen.

Zolang je kind nog thuis woont heeft het naar verhouding nog veel te besteden. Bijvoorbeeld aan kleding, uitgaan of aan een auto. Op het moment dat ze echt zelfstandig gaan wonen is er voor deze (luxe)uitgaven vaak weinig ruimte meer.

Kostgeld leert je kind dat levensonderhoud geld kost.

Op het moment dat je kind 18 wordt kun je het leren om zijn/haar eigen administratie te voeren. Zo leert je kind in een vroeg stadium hoe dit werkt op een moment dat de administratie nog eenvoudig is. Gaat je kind op een moment uit huis, dan zie je dat je kind ook financieel een zelfstandig en verantwoord eigen leven kan leiden.

Meer weten? Mail je vraag naar info@budgetcoachboxtel.nl of bel 06-12989457.